Køge Kommune og boligforeningerne fik her i starten af december 2020 en god nyhed: Landsbyggefonden har valgt at tildele en økonomisk ramme til ny helhedsplan gældende 4 år for perioden 2021-2025.
Der er tale om prækvalifikation, så bevillingen er ikke i hus endnu, der forestår en længere proces over foråret, hvor der i møder og workshops med beboere og samarbejdspartnere skal skrives en ny helhedsplan. Landsbyggefonden formulerer det således ”Tilsagn om støtte forudsætter tilvejebringelse af en detaljeret helhedsplan for den enkelte afdeling og det pågældende boligområde med henblik på at opnå en samlet langsigtet helhedsorienteret løsning af afdelingens sociale [problemer]”.
For Køges vedkommende er der fortsat tale om støtte til en indsats i alle fire afdelinger, dvs. Hastrupparken, Søparken, Karlemoseparken og Ellemarken.
Nedskæring på ca. 30% i ny ramme
Landsbyggefondens udmeldte ramme repræsenterer en nedskæring på ca. 30% fra den nuværende bevilling på 15,8 mio. kr. til ny bevilling på 10,8 mio. kr. Umiddelbart en stor nedskæring men set i lyset af at Landsbyggefonden selv har fået reduceret deres ramme til boligsociale bevillinger med 50% og at Køge ikke længere har områder på den såkaldte ‘ghettoliste’, er der tale en overraskende stor bevilling. Den nye bevillingsperiode forudsætter nemlig som udgangspunkt at man har områder på ghettolisten for at få midler, disse bliver prioriteret hårdt, som et led i regeringens parallelsamfundsstrategi.
Dette kan man vælge at se som en cadeau til det boligsociale samarbejde i Køge, hvor der er sket meget positivt de sidste 3-4 år. Andre større udsatte områder såsom Albertslund, Greve/Hundige og Kokkedal samt mange andre, er blevet beskåret langt kraftigere, så der er tale om en rigtig god nyhed for Køge.
Køges særlige model er fremsynet og helhedsorienteret
I den nye periode lægger Landsbyggefonden op til at mere skal finansieres af parterne selv samt, at man arbejder aktivt med forankring af projekter, der virker i løbet af projektperioden. Derudover ser man også gerne, at parterne laver noget fundraising. I Køge indledte man allerede for flere år siden en strategi, hvor Landsbyggefonden kun udgør en grundfinansiering, Derudover har sekretariatet for helhedsplanen aktivt fundraiset millioner af kroner til bl.a. årlig Familiehøjskole (ca. en mio. kr. i perioden), en økonomisk Rådgiver (ca. 1,6 mio. kr. i perioden), Kulturhus og beskæftigelse i Karlemoseparken (ca. 2 mio. kr.) og endelig den store ansøgning til en lommepenge- og fritidsjobindsats i Den AP Møllerske Støttefond sammen med Greve/Hundige, hvor man får næsten 10 mio. kr.
I kommunen har man i perioden bl.a. sikret en fremskudt mentorindsats til udsatte unge (kommunal bevilling) samt en forankring af økonomisk rådgivningskompetence i jobcenter. Derudover planlægges pt. en særlig tryghedsindsats i Ellemarken, hvortil man også afsætter resurser. Ellemarken støtter op om indsatsen med mange resurser, og i Karlemoseparken har man for egne midler ansat en slags social vicevært eller koordinator. Alt i alt mindst lige så mange midler som helhedsplanen har modtaget via Landsbyggefonden.
Den udvikling og det stærke samarbejde bag skal fortsættes i en kommende periode, ligesom samarbejdet til NGO’er og virksomheder skal udbygges.
Af: Mikkel Pedersen