Dagtilbudsleder i Firkløveret Britta Lodahl var klar over, at hun måtte tænke ud af de sædvanlige rammer, da pilen pegede på, at flere skulle tilbage på arbejde efter Corona-nedlukning, og at der derfor var behov for, at børn kunne komme i børnehaver og vuggestuer igen. I Firkløveret er der ikke kvadratmeter nok til at huse det antal børn, der er indskrevet, når der samtidig er afstandskrav. Heller ikke efter, at dagtilbuddet har sørget for at få sat telt op i deres have.
Tanken faldt på Fælleshuset i Søparken, fordi dagtilbuddet fysisk ligger i boligområdet fortæller Britta Lodahl. Hun siger videre: ”Firkløveret har i forbindelse med et forløb for familier med plads i dagtilbuddet og bopæl i Søparken, sammen med den boligsociale helhedsplan, brugt Fælleshuset og havde derfor kendskab til de fine lokaler. Fordi vi har haft et rigtig godt samarbejde, var det oplagt at spørge om Fælleshuset kunne være en del af vores løsning. ”Vi er meget taknemmelige over, at der blev sagt ja” siger Britta Lodahl, der i sagens natur ikke kan sige noget om, hvor lang tid, der er behov for børnepasning udenfor Firkløverets matrikel.
Pædagogerne, der nu har deres gang i Fælleshuset sammen med 25 børn, har valgt at kalde den midlertidige satellit for Søstjernen. De fortæller til Pia Mckee fra Helhedsplanen, der til dagligt har kontor i Søparken, at både børn og voksne er meget glade for den gode plads og det gode lys og muligheden for også at være udendørs.
Pia fortæller, at hun også glæder sig til, at husets vanlige beboere kan rykke ind igen med deres fælleskabsaktiviteter, men at det er rigtig hyggeligt for en stund at være omgivet af utroligt rolige, dejlige og muntre børnestemmer. Herunder velkendte ”jeg er færdiiiiggg”.
En forælder med bopæl i Søparken, der har indgået i cafeforløbet, som Firkløveret og Helhedsplanen tidligere har afviklet, fortæller til Pia, at hendes barn på førstedagen genkendte ”den nye børnehave” som et sted, de har været for at spise og lege, og at moderen sætter stor pris på både genkendelighed for barnet, den korte afstand til aflevering, og at der er fundet en løsning, så børnene ikke behøver at være ude hele dagen.
Driftsleder i Søparken Henrik Nielsens er glad for at kunne bidrage til en solstrålehistorie. ”Rigtig mange af børnene i Firkløveret bor jo i Søparken”, siger han.
Firkløveret var spydspids for lommepengejob-ordningen, som i mange år har været en succes i det boligsociale arbejde. Institutionen var således først i Køge med at tilvejebringe småjobs til unge fra Søparken, der skulle prøve kræfter med fritidsjob, så der ligger en høj grad af gensidighed til grund for hurtigt at kunne etablere en god nødløsning.
Vigtigst i denne situation er imidlertid Boligorganisationen Lejerbos velvilje. Forretningsfører i Lejerbo Jeannette Larsen fortæller om grunden til, at organisationen har gjort en undtagelse i reglerne om, at huset kun er til rådighed for beboere: ” Vi reagerede positivt på forespørgslen fra Firkløveret, fordi vi jo står i en helt ekstraordinær situation. Lejerbo har fået lignende henvendelser andre steder i landet, og det er tydeligt, at der er et behov, som der kræves samfundssind for at løse. Lejerbo melder sig naturligvis på banen, hvor det kan lade sig gøre, og afdelingsbestyrelsen i Søparken var klar. De har tilbudt en ordning, der alene koster Køge Kommune udgifter til rengøring og strøm”.