Mangfoldigheden blomstrer i Køge Boldklub. Klubben oplever en tilgang af trænere og spillere, som har forældre uden tradition for foreningsidræt.
Fornyelig er 4 unge med flygtninge/indvandrer-baggrund startet som trænere på børne- og ungdomshold i Køge Boldklub,
I forlængelse af en solid og ansvarsfuld årrække som tovholder for street soccer i Boholtehallen, forsøgte projektmedarbejderne i Get2Sport Køge forgæves at overtale Eldin til at bruge sine stærke evner, som træner i Køge Boldklub.
Nu er Eldin imidlertid dukket op i Køge Boldklub igen – sammen med en ven, der også er vokset op i Ellemarken og ligesom Eldin har gode oplevelser som medlemmer i Køge Boldklub i drengeårene. Eldin og hans kammerat Ömer er i tyverne og er henholdsvis under uddannelse som lærer og leder på dagtilbudsområdet.
På spørgsmålet om, hvad der fik dem til at vende tilbage til klubben og tilbyde sig som trænere siger Eldin: ”Vi savnede idrætskulturen. Vi er blevet for gamle til selv at spille rigtig god fodbold, men vi savnede mentaliteten; gejsten efter at vinde, som man kan finde på stadion og fik lyst til at prøve det af i rollerne som trænere”.
Eldin fortæller i øvrigt, at han ikke længere synes, at det er så usædvanligt at se trænere med minoritetsbaggrund på Køge Stadion, og at han tror, at der er flere på vej: ”Jeg har selv spurgt nogle om de kunne tænke sig, at blive fodboldtrænere, og det er de slet ikke afvisende overfor”.
Projektleder i Get2Sport Køge Dan Rasmussen glæder sig over at have fået nye ambassadører for klubben: ”Vi var rigtig heldige, at der netop var et trænerjob ledigt med den profil, som de unge mænd ønskede sig. De har overtaget et u-15 hold med nogle rutinerede hjælpetrænere. Eldin og Ömer er ambitiøse. De går op i at lave et skarpt hold og dygtiggøre sig som trænere. Og jeg står selvfølgelig klar til at hjælpe dem med f.eks. forældresamarbejdet. Det var fedt at se allerede fra dag ét, at de var kendt af nogle af de unge, der bor samme sted i byen som dem, og at de blev taget rigtig godt i mod”.
Foruden Eldin og Ömer er Køge Boldklub også lykkes med at tiltrække to unge piger fra Hastrupparken og Ellemarken til trænergerningen. Mira og Nur, der selv er dygtige fodboldspillere i HB Køge er for flere måneder siden startet som trænere for et u-10 hold. ”De gør sig helt eminent”, siger Søren Østergård, der står i spidsen for Køge Boldklubs pigefodboldsatsning. Den har på kort tid formået at tiltrække en stor gruppe piger til foreningen. Herunder med minoritetsbaggrund. ”Det glædelige er også, at vi efterhånden ser mange af spillernes forældre på sidelinjen”, fortæller Søren Østergård og slutter med at fremhæve værdien af, at mange familier føler en tryghed i kendskabet til klubbens to nye pigetrænere og at Nur og Mira er tydeligt vant med at begå sig i mange typer af kulturer. Før Mira kom til Køge Boldklub som træner, har hun i et par sæsoner tovholdt fodbold i Hastrupparken i regi af Get2Sport Køge.
Get2Sport Køge var i flere år kendetegnet af et street soccer projekt, der i tillæg til arbejdet med at knytte børn og unge til foreningslivet, har støttet selvorganiseret fodbold. Der har været weekender, hvor mere end 100 unge – primært drenge har mødtes i byens haller, for at spille fodbold med deres venner og haft unge i tovholderfunktioner. Efterhånden begyndte spillerne at mødes til fodbold på tværs af boligområder, hvor unge tidligere havde ligget i konflikt med hinanden.
”Street-agenterne” i tovholderfunktionerne har fået støtte af ansatte i boldklubben og den boligsociale helhedsplan og flere har været igennem kurser.
Et af kurserne, der havde fokus på mere pædagogiske og organisatoriske redskaber end dem, der tilbydes i vanlige DBU træneruddannelser er lavet som pilotprojekt i samarbejde mellem DBU Sjælland, Køge Boldklub og Boligsociale Helhedsplan Køge og siden brugt i andre dele af Danmark.
Get2Sport er et projekt, der i samarbejde ml. Danmarks Idrætsforbund, kommune og boligsociale indsatser styrker frivilligheden i idrætsforeninger, der ligger i områder med udfordringer på beskæftigelses-, uddannelses-, kriminalitets- og trivselsområdet.
Klubben tager med kyshånd imod de nye trænere i Køge Boldklub. Formand Brian Hansen ønsker, at boldklubben afspejler det omkringliggende samfund både på trænersiden og på medlemssiden. ”Der er mange gevinster ved at have en forening som omdrejningspunkt for fodbold. Her kan folk, der ellers ikke har omgang med hinanden mødes om en fælles interesse og blive dygtige og få en masse fine oplevelser. Vi er gået ind i Get2Sport for at fremme, at foreningsuvante børn og unge får del i og bidrager til fællesskabet. Og indsatsen virker. Køge Boldklub er i en årrække lykkedes godt med at tiltrække og fastholde målgruppen”, siger Brian Hansen. Han understreger, at Get2Sport Køge også bidrager til medlemskaber og fastholdelse af børn og unge fra udsatte boligområder i andre idrætsforeninger i byen samt Musik og billedskole. I år er det mere end 60 børn og unge, som er guidet til og i foreningslivet.
Af: Pia McKee